Tytuł: Dzbanek z serwisu obiadowego
Rodzaj obiektu: ceramika
Wytworzenie obiektu - organizacja / wytwórnia: manufaktura porcelany w Wiedniu
Datowanie opisowe: XIX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: Wiedeń (Europa, Austria)
Technika: metalurgiczne > galwanizacja > złocenie; ceramiczne > farby naszkliwne
Tworzywo: przetworzony > ceramika > porcelana
Wymiar - szerokość: 13 cm
Wymiar - wysokość: 17.5 cm
Wymiar - średnica: 9 cm
Słowa kluczowe: wnętrza; dekoracja; naczynie; wyposażenie; porcelana
Nabycie - sposób: zakup
Nota popularyzatorska:
Dzbanek z serwisu obiadowego we wzór polnych traw
Dzbanek wchodzi w skład serwisu obiadowego wykonanego w manufakturze porcelany w Wiedniu. Powstała ona w 1718 r., jako druga w Europie, po Miśni, manufaktura porcelany, działała do 1864 r. Serwisy obiadowe, śniadaniowe, do herbaty, kawy i czekolady stanowiły zasadniczą część produkcji wiedeńskiej wytwórni, zwłaszcza od 4 ćwierci XVIII w. Serwis obiadowy, którego część została zakupiona przez muzeum powstał w okresie kiedy manufakturą wiedeńską kierował Matthias Niedermayer (1805. – 1827). Zakupiona część serwisu składa się z kilkudziesięciu sztuk: talerzy płytkich, waz na zupę, salaterek, koszyków na owoce, półmisków, solniczek, dzbanka i dzbanuszka. Serwis ten został zakupiony przez muzeum w Łańcucie w 1964 r. od Franciszka Żaby. Teresa Grzybkowska błędnie uważa, iż serwis ten zamówiła właścicielka łańcuckiego zamku Elżbieta Lubomirska (1736 -1816) dla Henryka Lubomirskiego, który był jej wychowankiem (T. Grzybkowska, „Kobieta wodzem chwalebnego czynu”, Warszawa-Toruń 2018, s. 228, il. 144). Jest to serwis w stylu klasycystycznym. Wykonany został z mlecznobiałej porcelany. Zdobiony jest we wzór polnych traw malowanych dwoma odcieniami zieleni: trawiastą i grynszpanową oraz ciemnoszarym kolorem w postaci delikatnych linii uplastyczniających rysunek traw. Zielone pasma traw gdzieniegdzie urozmaicają małe kwiatuszki, malowane rdzawą czerwienią i chabrowym błękitem oraz jasną żółcią znaczącą ich środki. Dzbanek z serwisu jest cylindryczny, górą przewężony, z małym, trójkątnym dziobkiem, z dużym, prostokątnie łamanym uchem, kopulastą pokrywką z guzikowatym uchwytem. Zdobiony wzorem polnych traw na ściankach i pokrywce. Brzegi naczynia podkreślone złoconymi paskami. Ponadto ucho zdobi złocona wić bluszczu, a uchwyt pokrywki – złocona rozetka.
Barbara Trojnar
