Informacje
Godziny otwarcia
poniedziałek
10.00-13.00
wtorek-niedziela
11.00-18.00
Kontakt
Telefon
(17) 749 38 62
Email
wycieczki@zamek-lancut.pl
Lokalizacja
ul. Zamkowa 1, 37-100 Łańcut
Materiały i artykuły
WIRTUALNE ZBIORY

Dyrektorzy

WIRTUALNE ZBIORY
;

PRZESZUKAJ ZBIORY
 
 
Nazwa obiektu: Zegar wiszący
Rodzaj obiektu: zegar
Wytworzenie obiektu - organizacja / wytwórnia: Firma Cacao Suchard
Datowanie opisowe: XIX/XX wiek
Technika: inne > zegarmistrzostwo
Tworzywo: organiczny > pochodzenia roślinnego > drewno; przetworzony > metal
Wymiar - szerokość: 23.3 cm
Wymiar - wysokość: 51 cm
Wymiar - głębokość: 10.2 cm
Słowa kluczowe: Łańcut; Zamek; metal; drewno; zegar
Nota popularyzatorska:

Bardzo oryginalny zegar reklamowy firmy Suchard. Ścianka frontowa skrzynki zegarowej zdobiona jest motywem lawendy i napisem CHOCOLAT SUCHARD. W ściance znajdują się dwa otwory, z których górny pozwala obserwować białą, emaliowaną tarczę zegara z wykonanymi w kolorze czarnym cyframi rzymskimi. Poniżej znajduje się owalny otwór, przez który widoczna jest praca wahadła. Przypuszcza się, że mechanizm zegara wykonała niemiecka firma Junghans na zamówienie Sucharda. 
W 1826 roku Philippe Suchard rozpoczął produkcję czekolady Suchard w rodzinnym Serrieres, w Szwajcarii. W 1901 r. cesarski urząd patentowy w Berlinie zarejestrował nazwę „Milka”. Nazwa ta powstała z połączenia wyrazów określających dwa główne składniki: mleko i kakao. Fabryka wykorzystywała energię wodną pobliskiej rzeki do napędzania młynów. Suchard użył młyna składającego się z podgrzewanej płyty granitowej i kilku także granitowych walców poruszających się do przodu i do tyłu. Ten projekt jest nadal stosowany do mielenia pasty kakaowej. Ówcześnie czekolada nie była tania, ani nie była produktem dostępnym dla wszystkich. Suchard na początku swojej kariery jako producent czekolady miał problemy finansowe. Jego sukces pojawił się dopiero w 1842 r., na mocy zamówienia dużego od króla Prus Fryderyka Wilhelma. Wkrótce czekoladki zdobyły nagrody na Wielkiej Wystawie w Londynie w 1851 r. oraz na Wystawie Powszechnej w Paryżu w 1855 r. Pod koniec XIX wieku Suchard stał się największym producentem czekolady.

dr Daniel Reniszewski


wwwmuzeach
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz w celach analitycznych i marketingowych. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce lub zaakceptować wszystkie pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą "Polityką prywatności"
Akceptuję