Tytuł: Miska z serwisu obiadowego
Rodzaj obiektu: ceramika
Wytworzenie obiektu - organizacja / wytwórnia: manufaktura porcelany w Wiedniu
Datowanie opisowe: XIX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: Wiedeń (Europa, Austria)
Technika: metalurgiczne > galwanizacja > złocenie; ceramiczne > farby naszkliwne
Tworzywo: przetworzony > ceramika > porcelana
Wymiar - wysokość: 10.3 cm
Wymiar - średnica: 26.7 cm
Słowa kluczowe: wnętrza; dekoracja; porcelana; wyposażenie; naczynie
Nabycie - sposób: zakup
Nota popularyzatorska:
Miska z serwisu obiadowego we wzór liści winorośli
Miska wchodzi w skład serwisu obiadowego we wzór liści winorośli wykonanego w manufakturze porcelany w Wiedniu. Wytwórnia ta powstała w 1718 r. jako druga w Europie, po Miśni, manufaktura porcelany, działała do 1864 r. Serwisy obiadowe, śniadaniowe, do herbaty, kawy i czekolady stanowiły zasadniczą część produkcji wiedeńskiej wytwórni, zwłaszcza od 4 ćw. XVIII w. Serwis obiadowy, którego część została zakupiona przez muzeum w Łańcucie powstał w okresie kiedy manufakturą wiedeńską kierował Mathias Niedermayer (1805 – 1827). Zakupiona część serwisu składa się z dziewiętnastu sztuk: sześciu talerzy półgłębokich, wazki, dwóch salaterek okrągłych, dwóch salaterek okrągłych z pokrywami, dwóch salaterek kwadratowych, salaterki łódkowatej, dwóch półmisków owalnych, miski okrągłej, dwóch naczyń - wkładów. Jest to serwis w stylu klasycystycznym. Zdobiony jest szlakiem z jasno i ciemnozielonych liści winorośli rozjaśnionych żółcią oraz rzutem takich pojedynczych liści. Miska serwisowa jest okrągła, głęboka, na stopce, z rozchylonym kołnierzem. Zdobiona na kołnierzu wewnątrz i zewnątrz szlakiem liści winorośli ujętym złoconymi obwódkami, poniżej rzutem pojedynczych i podwójnych liści. Stopa okolona złoconym paskiem.
Barbara Trojnar
