Informacje
Godziny otwarcia
poniedziałek
10.00-13.00
wtorek-niedziela
11.00-18.00
Kontakt
Telefon
(17) 749 38 62
Email
wycieczki@zamek-lancut.pl
Lokalizacja
ul. Zamkowa 1, 37-100 Łańcut
Materiały i artykuły
WIRTUALNE ZBIORY

Dyrektorzy

WIRTUALNE ZBIORY
;

PRZESZUKAJ ZBIORY
 
 
Nazwa obiektu: Dzik osaczony przez ogary
Tytuł: Dzik osaczony przez ogary
Rodzaj obiektu: ceramika
Wytworzenie obiektu - osoba / autor: Blondeau, Pierre
Datowanie opisowe: XIX/XX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: Sévres (Europa, Francja)
Technika: inne > wypalanie
Tworzywo: przetworzony > ceramika > porcelana
Wymiar - szerokość: 27 cm
Wymiar - wysokość: 24 cm
Słowa kluczowe: rzeźbienie; apartament; porcelana; dekoracja; wyposażenie
Nabycie - sposób: decyzja administracyjna
Nota popularyzatorska:

Biskwitowa grupa, jedna z pięciu z dekoracyjnej zastawy stołowej tzw. surtout de table przedstawiających sceny z polowań. Są to kopie biskwitów z Sèvres wymodelowanych przez Pierre`a Blondeau w 1752 r., wzorowanych na kompozycjach Jeana-Baptiste Oudry`ego (1686- 1755), wykonane w wytwórni porcelany Samsona w Paryżu w końcu XIXw. Grupa ta stanowiła dar księstwa Kentu dla Elżbiety Potockiej w związku z ich wizytą w Łańcucie (Wystawa biskwitów ze zbiorów Muzeum-Zamku w Łańcucie, Muzeum Narodowego w Warszawie z Oddziałem w Wilanowie, Muzeum Narodowego w Krakowie, Muzeum Narodowego w Poznaniu oraz osób prywatnych, Łańcut, 1973, s. 52-56; biskwity z Łańcuta opracowała Irena Radomska).Powyższy biskwit stanowi grupę boczną w zastawie z realistycznie ujętymi scenami z polowań. Przedstawia scenę ataku dwóch psów na dzika. Jeden z psów z uniesionymi przednimi kończynami i rozwartym pyskiem leży pokonany pod nogami dzika. Drugi pies atakuje dzika gryząc go za ucho. Podstawa biskwitu zbliżona do owalu, o nierównej powierzchni imitującej ziemię, z pniami i konarami drzew.

Barbara Trojnar


wwwmuzeach
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz w celach analitycznych i marketingowych. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce lub zaakceptować wszystkie pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą "Polityką prywatności"
Akceptuję