Informacje
Godziny otwarcia
poniedziałek
10.00-13.00
wtorek-niedziela
11.00-18.00
Kontakt
Telefon
(17) 749 38 62
Email
wycieczki@zamek-lancut.pl
Lokalizacja
ul. Zamkowa 1, 37-100 Łańcut
Materiały i artykuły
WIRTUALNE ZBIORY

Dyrektorzy

WIRTUALNE ZBIORY
;

PRZESZUKAJ ZBIORY
 
 
Nazwa obiektu: Kielich
Tytuł: Flet
Rodzaj obiektu: szkło
Wytworzenie obiektu - osoba / autor: nieznany
Datowanie opisowe: XVIII wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: Lubaczów (Europa, Polska, woj. podkarpackie)
Tworzywo: przetworzony > szkło
Wymiar - wysokość: 33 cm
Wymiar - średnica: 9 cm
Słowa kluczowe: apartament; dekoracja; wyposażenie; naczynie; manufaktura
Nabycie - sposób: decyzja administracyjna
Nota popularyzatorska:

Kielich-flet wykonany został w pierwszej połowie XVIII w. przypuszczalnie w manufakturze szkła pod Lubaczowem zwanej Hutą Kryształową założoną w 1717 r. przez hetmana Adama Mikołaja Sieniawskiego. Był on żonaty z Elżbietą Lubomirską, córką Stanisława Herakliusza Lubomirskiego, właściciela Łańcuta w latach 1699-1702.W zbiorach szkła polskiego w Łańcucie najliczniejsza jest grupa zabytków z tejże pobliskiej huty. Była to jedna z najstarszych polskich manufaktur szkła, która w produkcji swoich wyrobów osiągnęła bardzo wysoki, europejski poziom ich wykonania. Kierował nią Franciszek Fremel, znakomity specjalista saski sprowadzony do Polski w 1710 r. przez Augusta II Sasa. Huta czynna była przez cały wiek XVIII. Wyrabiano w niej szkła stołowe i świeczniki. Wśród kielichów wiwatowych charakterystyczne były flety do szampana, o wąskiej i wysmukłej czarze na tralkowym trzonie i okrągłej stopie. Powyższy kielich wykonany został z bezbarwnego szkła. Jest to kielich z dużą, okrągłą stopą o podwiniętym brzegu, z tralkowym, masywnym trzonem, o wysmukłej, stożkowej czarze. Czara dekorowana jest rżniętym kartuszem barokowym, z herbem Potockich – Pilawą, z gałązkami laurowymi i palmowymi.

Barbara Trojnar


wwwmuzeach
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz w celach analitycznych i marketingowych. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce lub zaakceptować wszystkie pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą "Polityką prywatności"
Akceptuję