Informacje
Godziny otwarcia
poniedziałek
10.00-13.00
wtorek-niedziela
11.00-18.00
Kontakt
Telefon
(17) 749 38 62
Email
wycieczki@zamek-lancut.pl
Lokalizacja
ul. Zamkowa 1, 37-100 Łańcut
Materiały i artykuły
WIRTUALNE ZBIORY

Dyrektorzy

WIRTUALNE ZBIORY
;

PRZESZUKAJ ZBIORY
 
 
Nazwa obiektu: Wygniatacz do cytrusów
Rodzaj obiektu: metale
Wytworzenie obiektu - osoba / autor: nieznany
Datowanie opisowe: XIX wiek
Wytworzenie obiektu - miejsce: nieznane
Technika: metalurgiczne > kucie
Tworzywo: przetworzony > ceramika > porcelana; przetworzony > metal
Wymiar - wysokość: 20 cm
Wymiar - średnica: 5 cm
Słowa kluczowe: wyposażenie; porcelana; metal; kuchnia; jadalnia
Nabycie - sposób: decyzja administracyjna
Nota popularyzatorska:

Wyciskarka porcelanowa oprawiona w metal pochodzi  z XIX wieku, z kolekcji Potockich. Urządzenie złożone jest z dwóch części, dolna porcelanowa w kształcie miseczki z dziurkami  i kanalikami (w kształcie litery S) ujęta jest w obudowę metalową, zaopatrzoną w metalowy uchwyt lekko wygięty. Część górna (dociskająca) też z porcelany w kształcie półkuli ujętej w oprawę metalową i połączonej z częścią dolną za pomocą ozdobnego zawiasu. Od ozdobnego zawiasu poprowadzono uchwyt, będący jednocześnie dźwignią wyciskarki. Do uchwytu przymocowano, za pomocą ozdobnej rozetki, półkulę wyciskającą owoce, dźwignia górna jest dłuższa od uchwytu dolnego. Kuchnia, według niektórych opinii to nie tylko miejsce, w który przygotowane są potrawy, ale to serce domu, gdzie wszyscy się spotykają, wymieniają uwagi, pomysły, miejsce w którym spaja się rodzina. W bogatych domach, dworach, pałacach były kuchnie wszechstronnie  wyposażone nie tylko w różnego rodzaju paleniska, piece (piec do pieczywa, ciast, mięsa, rożna) ale i akcesoria typu garnki, patelnie, rondle. W bogatych domach bywało po kilka kuchni spełniających specjalistyczne funkcje oraz często osobno pomieszczenie po parzenia kawy. W skład wyposażenia kuchni wchodziły przeróżne naczynia (często bogato zdobione) przeznaczone do przygotowywania różnych potraw jak wanienki do ryb, rondle, saganki, kociołki, czajniki oraz najbardziej zdobione formy do legumin, budyniów, ciast (formy do bab), galaret czy tasaki, służące do rozdzielania mięsa m.in. tak jak w muzeum zdobione sylwetkami zwierząt czy ich głów. Z biegiem czasu zaczęły się pojawiać też urządzenia bardziej specjalistyczne jak wyciskarki do owoców (cytryn), urządzenia do krojenia jajek na twardo czy do krojenia jarzyn aż po pełną mechanizację w postaci robotów kuchennych.

Przemysław Kucia


wwwmuzeach
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz w celach analitycznych i marketingowych. Możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce lub zaakceptować wszystkie pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą "Polityką prywatności"
Akceptuję